Yüz Germe

Yüz Germe

Eskiden, yaşlanma veya erken yıpranma ya da genetik nedenler sonucunda yüzde meydana gelen çökme, sarkma, erime ve şekil bozukluklarını düzeltmek için "Yüz Germe" ameliyatı neredeyse tek seçenekti. Günümüzde, ameliyatsız estetik girişimlerle (Botulinum toksin, dolgu enjeksiyonları, radyofrekans, ısı ile sıkılaştırma cihazları, iple yüz-boyun askıları gibi…) ameliyat yaşı 50 yaş veya ilerisine ötelenebilmektedir. Bazen 40’lı bazen de 50’li yaşlarda hastaların yüzünde ameliyat dışı metodlar yeterli olmayabilir. Çene kenarında sarkma ve düzensizlikler, boyundaki sarkma ve kırışıklıklar, kulak önünde oluşan deri fazlalıkları ve kıvrımlar, göz altlarında çökmeler, yanakta sarkma veya çökme, ağız çevresindeki derin oluklar, üst dudak çizgileri ("bar kod") ve ahenkli yüzün kaybı oldukça rahatsız edicidir.

Kimlerde uygulanır? Ne İşe Yarar?

Hastanın genel sağlık durumu ve ruhsal durumu ameliyat öncesinde iyice değerlendirilir ve ameliyat sonrası iyileşme düzelme süreci ve olası problemler bunlara bakılarak hesaplanabilir. Hastanın beklentileri gerçekçi mi değil mi ve bu beklentiler yapılacak yüz germe ameliyatı ile elde edilebilir mi araştırılmalıdır. Yüzün kemik iskelet sistemi, yüzün ağırlığı (zayıf hasta – kilolu hasta), yüzdeki kıvrımlar ve olukların durumu ile yerleşimi (yüzeyel – derin) ve deri kalitesi çok önemlidir. Bazı durumlar düzeltilebilir ve bazıları tam düzeltilemez; buna, başvuru yaptığınız Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik cerrahi uzmanı karar verebilir.

Yüz Germe ameliyatı, genelde orta yaş ve üzerindeki hastalarda uygulama endikasyonu varsa cinsiyet ve yaştan bağımsız olarak uygulanabilir.

- Yüz sinirin normal çalışıp çalışmadığı - Yüzün tüm bir parça/ ünite olarak durumu - Yüzdeki altın oranlar - Yüzün biçimi (yuvarlak, ince, geniş) - Yüzün hacmi - Asimetriler - Alın – göz kapakları – yanaklar – göz çevresi – boyun

Tüm bu özellikler bir heykeltraş gibi bütünsel olarak değerlendirilir.

Yüz Germe Ameliyatında Olası Sorunlar Nelerdir?

Yüz gençleştirme için gelen hastalar genellikle orta yaş ve üzeri yaşlardaki hastalardır. Bu hastaların bir kısmında başka hastalık veya rahatsızlıkların olma ihtimali de artar. Yüksek tansiyonu olan, sigara içenler veya uzun yıllar içmiş olanlarda ve kanamaya yol açabilecek kanama eğilimini artıran ilaç veya şifalı otları kullananlarda yüz germe ameliyatı için hazırlık ve titiz çalışma gerekir; yani ameliyat biraz daha risklidir. Menopozdaki bayan hastalarda hormon tedavisi yapılıyorsa ameliyat sonrasında "Bacak derin toplardamarlarında tıkanma ve pıhtı oluşumu" riski artar.

Anestezi

Genellikle genel anestezi altında ameliyathane şartlarında yapılır. Bazı çok özel durumlarda, Yüz Germe ameliyatı lokal anestezi- sinir bloğu anestezisi ve damar yolundan sakinleştirici (sedasyon) anestezi altında yapılabilir.

İşlem Süresi

4-7 saat arası bir sürede tamamlanır. Bu süre hastada yüz germenin tipi ve yapılacak ek başka işlemlere göre değişmektedir.

Hastanede Kalış

Hastanede kalmayı gerektirir. Ameliyat sonrasındaki gece hastanede yatış iyi bir yaklaşımdır. Yüzde şişme ve bir miktar deri altı kan birikimi olabileceği göz e alınmalıdır. Şişlik tamamen hemen geçmez.

Yüz Germe Ameliyatında Kısaca Ne Yapılır?

Kulak üzeri saçlı deri içinden başlayan dikey kesi ile devam edilip kulak önünden aşağı inilir. Kulak memesi hemen etrafından dolaşılıp kulak arkasından kulak arkası saçlı deriye kadar devam eden bir cerrahi kesi açılıp ile yüz derisi kaldırılır. Yüzde sarkma yapan yüz kaslarını üstten saran yumuşak doku iç dikişlerle vektörel olarak asılır. Derinin fazlalık yapan kısmı çıkartılır ve deri gerilir. Böylece şakak, yanak ve çene kenarındaki deri fazlalıkları düzelir. Ağız kenarındaki çizgilerin derinliği azalır. Yüz germe esnasında göz kapağı estetiği ve boyun germe de yapılabilir.

Yüz Germe Ameliyatı Sonrası Belirgin İz Kalır mı?

Estetik dikişlerle ve özel pansuman malzemeleri ile oluşacak izler erken dönemde bile en aza indirilir. İzin, saçlı deri içinde kalan kısmı görünmez. Kulak çevresindeki iz de kulak- yanak birleşme hattında olduğunda pek belli olmaz ve iz tedavisi verdiğimiz için birkaç ay sonra fark bile edilmez.

İyileşme Süreci

Hasta hızla düzelme sürecine girer. Birkaç gün yüzde veya enjekte edilen diğer bölgelerde hafif/orta bir derece şişlik olabilir. Deride parlaklık artar. Somon DNA, hücre yenileyici etki gösterir ve cildin kollajen ile elastik liflerini artırarak sarkmasına engel olur. Azalan elastikiyet kaybını azaltır. Başta göz çevresi olmak üzere kırışıklıkları hafifletir.

Yüz Germe Ameliyatı Etkinliğini Arttırmak İçin Başka Neler Yapılabilir? Tamamlayıcı İşlemler?

Göz çevresi ve alına, daha sonra Botulinum toksini enjeksiyonları ile bakışlar canlandırılabilir. Ameliyattan 3 hafta sonra başlamak üzere, 4 il 6 seans tekrarlanan “Kimyasal Deri Soyma (Peeling)”, Yüze PRP uygulaması (Platelet-Rich Plasma) ve “Yüz mezoterapisi” ile yüz derisi canlandırılabilir. Ağız çevresi ve dudaklara yapılan Hyaluronik asit veya Polikaprolakton (akıllı dolgu) dolgu enjeksiyonları ile ağız çevresi çizgiler azaltılabilir.

Yüz Germe Ameliyatının Etki Süresi Nasıldır?

Ortalama, 5-10 yıl boyunca olumlu etkisi sürer. Kişinin kendisine bakımı, genetik faktörler, alkol, sigara içilmesi, sosyal yaşam, bazı sistemik hastalıklar ve güneşe maruziyet gibi faktörler iyi sonucun sürmesinde etkilidir.

Yüz Germe Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Ameliyattan bir gün sonra dren alınır. Bu dren, aslında yanak veya kulak arkasındaki ameliyat sahalarında kan veya diğer sıvıların toplanmasını önlemek üzere konulan bir negatif basınçlı haznedir. Ameliyat sonrası buz uygulaması iyileşme sürecini hızlandırır ve şişliği azaltır.Buz ağrıyı da azaltmaktadır. Ameliyatın 2. günü taburcu olunur. Normal koşullarda, ameliyattan bir hafta sonra yüz ve göz kapaklarındaki dikişler alınır. Ameliyattan 10-15 gün sonrasında da saç içindeki dikişler alınır. Ameliyattan 7 gün sonra yüze su değebilir ama iki gün sonra vücuda banyo yapılabilir. Yüzde yaklaşık birkaç hafta içinde düzelen bir hissizlik olması normaldir. Makyaj yaparken, saçlarınızı tararken dikkatli olunmalıdır. Ortalama 3 hafta ağır ev işleri ve spor gibi ağır egzersizlerden kaçınmalıdır; birkaç ay için alkol, buhar banyosu ve sauna gibi aktivitelerden uzak durulmalıdır. Güneş koruyucu kremlerin 6 ay sonrasına dek düzenli olarak kullanılması gerekir. Şişlik ve morluklar 1-3 haftada ortadan kalkar. Genellikle 2. haftada işe dönüş yapılabilir.

phoneSorun Cevaplayalım
Ad / Soyad
E-Mail
Tel
Mesaj